Sider

lørdag 28. april 2012

Kylling i red curry.


En kjempegod thairett, som anbefales om du er glad i litt hot mat. Ønsker du den ikke så sterk er det bare å redusere mengden curry pasta til ca 1 ss. Retten serveres egentlig med jasminris og uten brokkoli, men jeg synes det er så godt med brokkoli til, så bruker ha det oppi retten...og blomkålris for en enda sunnere variant. Sunt, litt hot og kjempegodt!


  
Ingredienser til 3 personer:
2 ss olje
1 ½  ss Red Curry Paste
1 boks kokosmelk 
3 kyllingfilet i store biter
2 ts sukker
2 ts thai fish sauce
1 rød paprika
1/2 brokkolibukett
1 rød løk
1 ts tørket kaffirlimeblad


*Varm oljen i en stekepanne på medium varme
*Tilsett curry pasta og la det surre i oljen i et par minutter.
*Rør inn boksen med kokosmelk, la det koke på medium varme i noen minutter. Rør av og til.
*Tilsett kylling og la det småkoke i 4 minutter
*Rør inn sukker, fiskesaus, kaffirlimeblad og brokkoli. La det koke til kyllingen er gjennomkokt, ca 3 minutter til.
*Ha i paprika og rødløk siste minuttet. 
*Smak til med mer sukker eller mer fiskesaus om det er ønskelig.
*Server med jasminris, eller blomkålris

Blomkålris:
*Grovrasp blomkål på råkostjern. 
*Kok det 3-4 minutter i buljongvann.
*Sil av vannet og server.

fredag 27. april 2012

Lekker gulrotkake.

Dagens bakst ble en lekker gulrotkake.
En skikkelig saftig kake med lett smak av krydder, toppet med en deilig, litt syrlig men frisk osteglasur. Ikke tung og søt, men en saftig og frisk kake. Perfekt å servere til kaffegjester. Kan virkelig anbefales!



Dette trenger du:
5 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1 ts natron
1 kryddermål (1/5 ts) malt muskat
1 1/4 dl honning
1 1/4 dl yoghurt naturell
3 ss olje
2 eggehviter
1 stort egg
1 ss vaniljesukker
225 g finrevene gulrøtter

*Sett ovnen på 200 grader og smør kakeformen (24 cm rund springform eller en kvadratisk form).
*Bland sammen mel, bakepulver, kanel, natron og muskat
*Visp sammen honning, yoghurt, olje, egg, eggehvite og vaniljesukker for hånd, til det er godt blandet
*Rør inn gulrøttene
*Bland sammen med melblandingen til du får en glatt røre
*Hell røren i formen og stek i 20 minutter
*La kaken avkjøle seg noen minutter i formen før du har den over på rist

Glasur:
200 g mager philadelphiaost
6 ss melis
1 ts vaniljesukker
Revet skall og saften av 1/2 sitron
Grovhakkede valnøtter til pynt

*Rør osten sammen med melis, sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker
*Smør kremen på den avkjølte kaken og dryss over grovhakkede valnøtter

God helg!



tirsdag 24. april 2012

Laks i folie.

Laks er en av mine favoritter når det kommer til fisk, derfor ble det laksemiddag i dag; laks i folie! Kjempesunnt og kjempegodt! Nå er jo grillsesongen også straks i gang, og dette er jo et yppelig måltid å hive på grillen.





Dette trenger du til 3 personer:

3 gulrøtter
1 stor bunt brokkoli
1 stor purre
3 stykker laksefilet, uten skinn
ca 2 ss smør
Salt
Sitronpepper
Skjærgårdskrydder

*Sett ovnen på 200 grader
*Ha et stort stykke med alminiumsfolie oppå et stekebrett eller en form
*Skjær brokkolien opp i små buketter, gulrot i tynne skiver og purren i skiver
*Ha gulrot og brokkoli på alminiumsfolien
*Krydre laksen med litt salt, sitronpepper og skjærgårdskrydder og legg den oppå grønnsakene
*Strø purren over laksen
*Fordel smøret i små klatter oppå fisken
*Pakk folien sammen og stek det i ovnen i 35 minutter
*Ønsker du helt gjennomstekte grønnsaker, så stek det litt lengere
*Server med hollandaisesaus til


torsdag 19. april 2012

Mandelpanert seibiff.

Fisk er fantastisk god mat, i alle varianter. Og panert fisk er jo omentrent like godt som en saftig biff, i allefall i min munn! Når jeg panerer fisk, bruker jeg stort sett mandelmel, for det gir en ekstra piff på maten synes jeg. Til og med min kjære samboer, som ikke er glad i fisk, synes mandelpanert seibiff er kjempegodt!



Til 4 personer trenger du:
5-600 g seifilet
Mandelmel
Hvitløkspepper
Fiskekrydder
Salt
1 egg

*Skjær seifileten i passe biter
*Bland hvitløkspepper, fiskekrydder og litt salt i mandelmelet. Smak deg frem til hvor mye smak du vil ha. Jeg brukte ca 1 ts av hver.
*Pisk egget lett sammen.
*Vend fiskebitene inn i det piskede egget, så i mandelmelbalndingen og stek på middels svak varme i 5-6 minutter, på hver side.


Råkostsalat:
2 gulrøtter
1 appelsin
1 hjertesalathode
Eddikk og sukkerlake

*Rasp gulrøtter, skjær opp salathodet i strinler og del appelsinen i små terninger.
*Lag eddik og sukker lake av: 1/2 kork 35% eddik, 2 ss sukker og 1 liter vann. Rør godt så sukkeret får løst seg opp.
*Ha ingrediensene i laket og bland godt.

Slottspoteter:
4-5 store poteter
Hvitløkspepper
Salt
Rapsolje

*Skrell potetene og del dem opp i båter
*Ha dem i en ildfast form, vend dem i olje og krydre dem etter ønske
*Stekes på 220 grader i ca 30 min.


onsdag 18. april 2012

Tandoori masala med kokosmelk.

Jeg var innom innvandrer butikken her om dagen for å se om jeg fant noe spennende krydderier. Jeg er jo veldig glad i thai og indisk mat og det er jo kjempegøy å prøve selv på indisk og thai mat. Jeg fant tandoori masala krydder på butikken, så måtte jo bare kjøpe og i dag måtte jeg teste det ut...og det ble knall godt! Wokket litt grønnsaker til, for å få litt grønnt med i på tallerkenen.



Dette trenger du:
4 kyllingfileter
6-7 ss smaksnøytral olje, feks raps
1 god ss tandoori masala powder
1 boks kokosmelk

*Skjær kyllingfiletene i små terninger
*Bland olje og tandoori masalakrydderet til en marinade
*Bland kyllingen i marinaden og la det stå i noen timer å godgjøre seg i kjøleskapet
*Stek så kyllingbitene lett på panna og ha over kokosmelk
*La det stå å småkoke i ca 10 minutter
*Server med wokkede grønsaker og jasminris






tirsdag 17. april 2012

Kyllingboller i fyldig karrisaus.


I dag ble det kyllingboller til middag. Er kjempelenge siden sist vi haddet det, så det smakte ekstra godt. Ikke tar det all verdens tid å lage heller. Jeg synes også det er kjempegodt med brokkoli til, men hadde jo selvfølgelig ikke det i hus.




Til bollene trenger du:
600 g kyllingkjøttdeig
1 dl vann
1 ss hvetemel
1 fedd hvitløk
Salt og pepper

*Finhakk hvitløken
*Spe kyllingkjøttdeigen med 1 dl vann og 1 ss hvetemel.
*Tilsett et fedd finhakket hvitløk, 1 ts salt og litt pepper.
*Bland farsen godt og lag små boller. 
*Stek bollene på middels varme i litt smør og olje, til de er gjennomstekte. 

Sausen:
5 dl Kylling- eller hønsebuljong
2 løk
1-2 ts Karri
1 fedd vitløk
4 store tomater
Jasminris

*Finhakket løk, finhakket hvitløk og karri freses lett i litt smør. 
*Tilsett kyllingbuljong og la den koke litt inn.
*Kjør så sausen med en stavmikser til den blir jevn og fin.
*Legg i kjøttbollene og la sausen og bollene småkoke i 5-10 minutter. 
*Rett før servering vendes grovhakkede tomater inn.
*Server gjerne med kokt brokkoli til.



fredag 13. april 2012

Hveteboller.

Da er det straks helg og jeg fikk så lyst å lage noe "ekstra" til helga, så da ble det deilige hveteboller. Dem er kjempegode å spise som dem er, eller ha på brunost eller syltetøy, eller hva du måtte ønske. Du kan også fint bruke oppskrifta til å lage f.eks skoleboller, kanelsnurrer o.l. Her er det bare å bruke fantasien!
Ha en flott helg!




Her er min oppskrift:
5 dl melk
200 g smør
2 egg
200 g sukker
100 g gjær (helst fersk)
½ ts kardemomme
½ ts salt
Ca 1 - 1,2 kg hvetemel

*Smelt smøret, ha i melka og varm opp til 37 grader
*Pisk egg og sukker lett sammen
*Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen godt
*La deigen hvile seg i ca 30 minutter
*Trill ut boller og la dem heve til dobbel størrelse
*Stekes på 180 grader, midt i ovnen, ca 15-20 minutter, følg med!
*Avkjøles på rist 


Ferske boller med hjemmelaget jordbærsyltetøy! 

tirsdag 10. april 2012

Kjøttkaker.

Tradisjonsrikt og god gammeldags husmannskost: kjøttkaker! Med litt ekstra godt krydder i, smaker de helt fortreffelig!



Dette trenger du:

400 g kjøttdeig
2 egg
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 ts paprika
1/4 ts nellik
1 ts pepper
1 ½ ts salt
3 ss griljelmel
2 ss potetmel
1 1/2 - 2 dl vann 

*Kjør kjøttdeig og salt i foodprosessor til deigen blir seig
*Grovhakk løk og hvitløk
*Tilsett ingrediensene og spe på med vannet til du får en passe farse
*Stek kjøttkakene på middels svak varme til dem er gjennomstekte
*Server med gulrot, erterstuing, tyttebær og evt potet


mandag 9. april 2012

Havreknekkebrød.

Påsken er straks over og da er det bare å bytte ut til litt mer sunn mat i hverdagen. Merkelig egentlig hvor snar vi er til å sette frem usunnt på bordet, så snart det er mange røde dager etterhverandre på kalenderen. I dag har jeg iallefall laget sunne gode havreknekkebrød. Hjemmelagede knekkebrød er faktisk raske og kjempe enkle å lage, og noe alle får til! Ingen hokus pokus. Eneste som tar litt tid, er stekningen.



Havreknekkebrød:
3 dl havregryn
3 dl havrekli
2 linfrø
2 dl sesamfrø
2 dl gresskar kjerner
2 ts salt
7 dl vann

*Bland alt sammen og la det stå å svelle i 15 minutter
*Kle 3 stekebrett med bakepapir og fordel røren ut på brettene
*Ha alle brettene i ovnen, stekes i varmluft på 150 grader i 1 1/2 time
*Etter 15 minutter tar du ut brettene, og ruter opp med en pizzaskjærer, til passe knekkebrødstørrelser
*Ha brettene inn i ovnen igjen og stek videre
*La brettene bytte plass i ovnen underveis i stekingen, ca 2 ganger
*Åpne også stekovndøren noen ganger for å slippe ut damp
*Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevares i en lufttett boks

søndag 8. april 2012

Verdens beste.


Jeg fikk i oppdrag av min mor å lage verdens beste til påske, så da var det bare å hoppe i kakedeigen! Rakk ikke å legge ut oppskrift her før påske, men her kommer den i allefall. Den er en kjempe god kake, om ikke verdens beste, så er det ikke så veldig langt unna!

Et stykke verdens beste!



Bunn:
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
5 eggeplommer
4 ss melk
1 ts bakepulver

Marengs:
5 eggehviter
200 g sukker
Hakkede mandler

*Smør og sukker røres hvitt og luftig
*Tilsett eggeplommene og bland det litt sammen
*Ha så i hvetemel, mel og bakepulver
*Kle en langpanne med bakepapir og bre røra ut i forma
*Pisk eggehviter og sukker til du får en stiv marengs
*Ha marengsen oppå deigen og hakkede mandler på toppen av marengsen
*Stek kaken på 175 grader, midt i ovnen, til marengsen er gylden. FØLG MED!

Fyll:
1 pk romfyll
2 ½ dl fløte
1 ss sukker

*Kok romfyllet etter anvisning på pakken. Avkjøles til den er helt kald.
*Pisk fløten og sukker
*Bland pisket fløte og romfyllet sammen

*Når kaka er avkjølt, deler du den i to på midten
*Bre romfyllet over den ene delen av kaka
*Ha den andre delen av kaka oppå fyllet
*Kaka blir best om den får stå noen timer og "godgjøre" seg!



onsdag 4. april 2012

Fiskekaker.

Har hatt storproduksjon av fiskekaker i dag. Hjemmelagede fiskekaker er bare snadder. Så i dag tar vi tradisjonellt fiskekaker i brunsaus med makaroni til. Gleder meg allerede! ;)
...og et lite tips før du starter med fiskekakeproduksjon: ha alle ingrediensene kalde; fisk, egg, fløte og melk. Da får du best resultat og unngår at fiskekakene blir kornete.



Her er oppskriften på deilige fiskekaker:

600 g fiskefilet
1 liten  løk
2 ss potetmel
1 dl fløte
1/2 dl melk
1 ss salt
1/2 ts muskat
1/2 ts pepper
½ ts fiskekrydder
2 egg
2 ss hakket gressløk


*Skjær fiskefileten i små biter og kjør den i foodprosessor, sammen med saltet.
*Tilsett krydder, løk, potetmel og egg og bland det videre i foodprossesoren, mens du sper på med melk og fløte.
*Bland i gressløken kjapt til slutt
*Stekes på middels svak varme i smør blandet med litt smaksnøytral olje, til dem er gjennomstekte.

Dette fiskekrydderet bruker jeg...







mandag 2. april 2012

Havrekjeks uten hvetemel.

Jeg måtte bare bake havrekjeks igjen i dag. Denne gangen droppa jeg hvetemel, dermed ble det litt småjusteringer på oppskrifta som jeg bruker. Disse ble faktisk enda sprøere og bedre enn dem laget med hvetemel i. Deigen blir noe løs men bruker du godt med havremel når du kjevler ut deigen, så går det helt fint.



Dette trenger du:

6 dl havregryn
3 dl melk
2 1/2 dl havremel
70 g smør, smeltes
2 ss sukker
½ ts vaniljesukker
½  ts salt
2 ts bakepulver

*Bland melk og havregryn og la stå å svelle litt i ca  5 min
*Tilsett resten av ingrediensene og bland deigen godt sammen
*La deigen stå å hvile seg i 30 min
*Kjevle ut deigen til en tynn leiv ca ¼ cm
*Stikk ut rundinger med for eksempel et glass, dypp glasset i mel slik at deigen slipper glasset
*Prikk kjeksene med en gaffel og settes over på bakepapirkledd stekebrett
*Stekes midt i ovnen på 200 grader ca 15 min 
*Avkjøl på rist