onsdag 17. oktober 2012

Hveteboller og baketips.

Tenkte jeg skulle dele mine baketips med dere. Erfaringer og tips jeg har gjordt meg i min kokelering på kjøkkenet. Har også bakt hveteboller i dag, nydelig med hjemmelaget jordbærsyltetøy. Oppskriften har jeg lagt ut tidligere her, men for enkelhetsskyld legger jeg den ut igjen!



5 dl melk
200 g smør
2 egg
200 g sukker
100 g gjær (helst fersk)
½ ts kardemomme
½ ts salt
Ca 1 - 1,2 kg hvetemel

*Smelt smøret, ha i melka og varm opp til 37 grader
*Pisk egg og sukker lett sammen
*Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen godt
*La deigen hvile seg i ca 30 minutter
*Trill ut boller og la dem heve til dobbel størrelse
*Stekes på 180 grader, midt i ovnen, ca 15-20 minutter, følg med!
*Avkjøles på rist


Så til mine baketips. Håper dem kan være til nytte for noen!

-Står det rør, så skal det røres, dvs med k-grinden eller lignende. IKKE pisk med vispene for det gir for mye luft i røra, som kan resultere i en mislykket bakst. Den kan  falle ned, heve seg for høy og sprekke o.l


-Les alltid igjennom oppskriften før du begynner å bake, slik at du vet du har alle ingrediensene tilgjengelig.

-Mål opp alle ingrediensene før du starter, da går det lettere underveis mens du setter deig eller lager røre.

-Ha samme temperatur på alle ingrediensene. Romtemperer kalde ingredienser før du starter, da lykkes du lettere med baksten.

-Styr unna light produkter når du baker. Gå for ordentlig smør, hel melk o.l når du baker. Du får en mye bedre smak på baksten når du bruker "ekte" ingredienser.

 -Hold alltid litt igjen på melet når du baker gjærbakst. Dette for melet har forskjellig kvalitet; noen ganger krever det mye væske andre ganger mindre. Har du all melet i på en gang, kan du risikere at deigen blir for hard og du får et mislykket resultat.

-Skulle «uhellet» være ute og deigen blir for hard, så spe på med mer væske og elt godt.

-Deiger til finbakst må ikke være for harde eller for løse; deigen er perfekt når den så vidt begynner å slippe bakebollen under elting.

-Bruk helst fersk/press gjær. Du får et mye bedre resultat på baksten og er garantert vellykket heving. Husk bare at temperaturen på væsken du rører gjæra ut i, aldri må overstige 37 grader, altså fingervarmt. Er væsken for varm tar du livet av gjæra og baksten blir ikke vellykka. Fingervarmt er altså når du stikker lillefingeren nedi væsken og den skal hverken føles varmt eller kaldt.

-Har du kun tørr gjær for hånden, så rør gjæra ut i væsken du skal bruke.  Ikke bland den rett i melet.  Min erfaring er at gjæra rørt ut i væske gir et mye bedre resultat enn om den blandes rett i melet. Temperaturen på væsken som du bruker til tørrgjær kan være opp til 40 grader. Tørrgjær tåler mer varme enn fersk gjær. Men jeg anbefaler fingervarmt her også.

-La gjærbakst heve i romtemperatur i sitt eget tempo, for best mulig resultat. Ikke sett den over vannbad, oppå varme ovner osv, for da går hevingsprosessen for fort.

-Skjær aldri i bakst som enda er glovarm, da har dem lett for å bli råe inni. Avkjøl alltid bakst på rist og ta dem helst ut av forma med en gang de er ferdigstekt.

-Når du pisker eggedosis, så pisk den lenge så den blir skikkelig luftig og lett. Dess luftigere dess bedre resultat på baksten!

-Pisker du marengs, så skal den være så stiv at du kan snu bollen på hode, uten at marengsen faller ut. Tar du å rører med en skje/gaffel o.l  i den, skal marengsen holde fasongen i  «mønsteret»  du lager.

-Når du har kake i ovnen som står å steker, så ikke hopp i gulvet rundt ovnen, dulte hardt borti ovnen eller flytte på formen under steking, da kan kaken falle ned.

-En grei regel å se om kaken du steker er ferdig, er når kaken slipper kanten i forma. Eller du kan stikke en strikkepinne eller fyrstikk i kaken. Hvis det ikke kommer noe deig på fyrstikken/strikkepinnen er kaken ferdig.


Har du noen gode baketips å dele?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...