søndag 23. desember 2012

Eggesalat.

Et siste lite blogginnlegg før julen senker seg. Blir ikke julelunch uten eggesalat! Kjempegodt sammen med røkt laks på ferske rundstykker eller på krydderbrød. Enkelt og kjempegodt!
Ønsker alle lesere der ute en RIKTIG GOD JUL! Håper dere alle får en kjempefin julefeiring og at den blir som dere ønsker! Kos dere!



Eggesalat:
6 egg
2 doble pakker med majones
Purreløk

*Kok eggene, avkjøl og hakk dem opp, enten med kniv eller med eggskjærer.
*Finhakk ønsket mengde purreløk. Jeg bruker ca 1/2 stor purreløk.
*Ha eggene, majonesen og purreløken i ei skål og bland alt sammen. 
*La den stå å "godgjøre" seg i noen timer før du serverer den.

Krydderbrød med røkt laks og eggesalat

torsdag 20. desember 2012

Krumkaker.

Å lage krumkaker er noe jeg ikke har som tradisjon for å lage til jul. Jeg lager det hvis jeg gidder. Er ikke noe må-ha hos oss. Men i år skal mamma og pappa feire jul sammen med oss, og siden dem er krumkakeelskere, så da trør jeg til å lager krumkaker...selvfølgeli slik mamma har lært meg å lage dem!



Dette trenger du:
3 Egg 
Sukker
Mel
Smør
2 ss vann

*Vei eggene med skallet på
*Mål opp sukker, mel, og smør, etter vekta til eggene. Veier eggene feks 150 gram, da skal du ha 150 gram sukker, 150 gram mel og 150 gram smør.
*Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
*Smelt smøret.
*Bland inn mel, vann og smør i eggedosisen.
*Sett på krumkakejernet, så det blir godt varmt.
*Ha ca 1 ss med røre i krumkakejernet
*Stek til kaken begynner å få en gylden farge
*Ta den ut og surr den med en gang rundt en krumkakepinne.
*La krumkaken stivne på pinnen, før du tar den av og lar den bli helt kald på rist.
*Oppbevar krumkakene i en lufttett kakeboks, og oppbevar i romtemperatur.
*Oppbevarer du dem i et kjølig rom, vil kakene bli seige. Dem tåler ikke stå kaldt eller utsettes for trekk.
*Server med multekrem.


torsdag 13. desember 2012

Luftige rundstykker.

Min mor skrøt så til meg over Iduns nye "bakehjelpere" som er kommet på markedet; ferskere bakst og luftigere bakst. Så da jeg laget rundstykkene i dag, fant jeg ut at jeg måtte teste det ut... og jeg angrer ikke på det, for å si det sånn! Aldri har jeg fått en så luftig og fløyelsmyk bakst før! Wow! 
Litt juks i bakinga? Tja... men når resultatet ble sååå bra, ja da får det så være. Spørs om ikke jeg blir å teste det mere ut i andre bakverk. Du tilsetter 1 ss av hver, pr pakke gjær du bruker. Anbefales virkelig!

Til ca 25 rundstykker trenger du:
3 dl vann
3,5 dl helmelk
150 g smør
100 g gjær
1 ss sukker
1 ts salt
100 g små havregryn
1 dl linfrø
1 kg hvetemel
2 ss Idun ferskere bakst
2 ss Idun luftigere bakst

*Smelt smøret.
*Varm væsken opp til fingervarmt.
*Smuldre gjæren i væsken og bland det godt ut.
*Bland alle ingrediensene, og elt deigen godt.
*La den heve i 30-40 minutter.
*Elt degen ned igjen og skjær opp deigen i passe emner.
*Trill ut rundstykker og la dem etterheve til dobbel størrelse.
*Stekes på 200 grader, midterste rille, i 15-20 minutter.
*Avkjøles på rist.

Skikkelig gode "bakehjelpere"!

tirsdag 11. desember 2012

Krydderbrød.

Mannen i hus er veldig glad i å prøve, eller smake på nye ting når det kommer til mat. Mat med mye smak, sterk mat, ja you name it! Så snart han får snusen i spennende mat er han helt med! Så da en av damene på jobben hans skrøt av et krydderbrød hun hadde prøvd ut, ja da kom han hjem med stor iver og oppskrifta i hånda! Da er det bare for meg å  finne veien til kjøkkenet, finne frem ingrediensene og smake på herligheten!
Krydderbrød er en av oppskriftene som han har kommet hjem med, og siden det er juletider så må det jo bare prøves. Siden jeg ikke liker julebrød, tenkte jeg at dette kanskje kunne være et alternativ...så nå har jeg absolutt funnet mitt "julebrød". Superenkelt er det også å lage, 10 små minutter så var brødene i ovnen!
Ser for meg at disse er også gode med rosiner oppi...for dem som liker det.



Til 2 brød trenger du:
6 1/2 dl store havregryn
6 1/2 hvetemel
6 dl lunken melk
2 1/2 dl sukker
2 ts natron
4 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær

*Bland sammen alle ingrediensene godt, for hånd eller i kjøkkenmaskin.
*Fordel røren i 2 bakepapirkledde brødformer (2 liters). Bruk 1,5 liters former om du ønsker litt høyde på brødene.
*Stekes på 180-200 grader, nederst i ovnen, i 45 minutter.
*Avkjøles på rist.
*Fantastisk godt med salt pålegg på, feks kjøttrull eller sylterull.

mandag 10. desember 2012

Mørlefser.

Jeg er utrolig glad i å stå på kjøkkenet å stå å røre i grytene eller bakebollen, men nå kjenner jeg at det er godt å tenke på at jeg er straks i mål med årets julebakst.
I dag var det frem med kjevla og masse bakepapir og få unna mørlefsene eller tykklefser om du vil.
Nå har jeg bare rundstykkene igjen, så har jeg fått i boks det jeg trenger av julebakst. Vel er ikke helt ferdig med bakinga enda, for til helga blir lille frøkena i hus 3 år, så da må vi jo feire litt bursdag.
Ja og så har jeg nettopp fått oppskrift på krydderbrød i hendene, og den så veldig spennende ut, så den jeg jo også bare prøve!  Her er i allefall oppskrift og resultat av dagens bakst:




Til ca 15 leiver trenger du:
250 g sukker
250 g  sirup
250 g meierismør, smeltes
3,5 dl kefirmelk
1,5 dl seter rømme
2,5 ss hornsalt
ca 800 g hvetemel
                                                             

Tilberedning:
*Romtemperer alle ingrediensene.
*Bland alt, unntatt hvetemel, og rør det godt sammen. Bruk gjerne vispen på kjøkkenmaskin, men kjør med lav hastighet
*Bytt til k-vispen (eller rør inn for hånd) og tilsett hvetemelet. 
*Kjør på lav hastighet, kun til alt er blandet sammen. Ikke bland for lenge, eller begynne å elte, for da kan lefsene bli seige.
*Sett deigen kaldt og la den stå natten over.
*Deigen blir litt løs, så anbefaler deg å holde deigen kaldt hele tiden mens du baker. Da blir deigen lettere å jobbe med. Jeg tar frem deig til ca 3-4 leiver i slengen. Når deigen er litt løs, så får du sikkelig møre og fløyelsmyke lefser.
*Ta deig på størrelse med en stor bolle, til hver lefse. Form deigklumpen lett i hånden til deigen får bollefasong.
*Kjevle ut tynne leiver, ca 1/2 cm i tykkelse, legg en tallerken oppå og skjær ut lefsene etter denne eller bruk et stort lokk med kant på og stikk ut lefsen med... se bilde lengere ned. 
*Stek lefsene på 175 grader, i ca 5 minutter. Lefsene er ferdige når de begynner å bli gyldene. Følg med hele tiden, for det går fort fra gyldent til brent.
*Legg rene kjøkkenhåndklær utover et bord eller en kjøkkenbenk. La lefsene kjøle seg med bakepapiret på, oppå kjøkkenhåndklærne, før du fjerner bakepapiret. Lefsene får da "satt" seg og blir lettere å håndtere, og du unngår at dem knekker i to. 

TIPS: kjevle ut oppå bakepapiret du skal steke på, så slipper du at lefsene sitter fast i bordet og du slipper å bruke så mye mel. Det går med mye bakepapir til dette, men tro meg, det er verdt det! 
Legg et lett fuktet kjøkkenhåndkle under bakepapiret når du kjevler, så slipper du at bakepapiret sklir unna når du kjevler. Og husk  å bruke mel på bakepapiret når du kjevler ut.


Smørkrem:

Ca 3-400 g Romtemperert margarin
Kanel
2-300 g melis eller sukker. Smak deg fram til hvor søtt du vil ha det

*Rør smør og melis hvitt.
*Tilsett ønsket mengde kanel.
*Smør ønsket mengde krem på lefsene, på "vrang" siden, dvs den siden som har ligget ned mot stekebrettet. 







lørdag 8. desember 2012

Pepperkakehus med mal.

I dag har vi bakt mere pepperkaker og selvfølgelig pepperkakehus!
Etter monteringa av pepperkakehuset, overlot jeg pyntinga til lille frøkena. Det var en bra stolt liten jente som gikk i seng i kveld, etter all pyntinga.

Jeg har lagt inn mal til pepperkakehuset, og det kan du laste ned her: mal til pepperkakehus.
Jeg brukte resten av pepperkakedeigen, som jeg hadde frosset ned. For ordensskyld legger jeg ut pepperkakedeig oppskrifta en gang til.






Pepperkakedeig: 
150 g smør
1 1/2 dl sirup
3 dl sukker
1 1/2 dl fløte
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt sort pepper
2 1/2 ts natron 
ca 8 dl hvetemel



*Smelt smøret i en kasserolle, tilsett sirup og sukker og rør det godt sammen.
*Avkjøl blandingen til lunken og ha den over i en stor bolle.
*Tilsett fløte, krydder og natron blandet med litt mel. Bland det godt sammen.
*Arbeid inn resten av melet. 

*Deigen blir litt løs, men den skal være slik. 
*Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge i kjøleskapet natten over
*Kna deigen på et melet bakebord. 
*Kjevl den ut, til en tynn leiv og stikk ut figurer. 
*Stek pepperkakene ved 180 grader i 8 minutter.
*Når du tar dem ut av ovnen så er dem fremdeles myke, men la de ferdigstekte kakene ligge litt på stekeplaten og "stivne" før du flytter dem.
*Oppbevares i en luftett kakeboks. 
*Deigen kan fint fryses. 

Melisglasur:
1 eggehvite
melis
1/2 ts eddik
*Pisk eggehviten stiv
*Ha i eddiken og melis og bland godt
*Jeg er usikker på hvor mye melis jeg brukte, siden jeg bare tok det på en slump. Kanskje 3 dl? Glasuren skal i allefall bli ganske tykk, men ikke så tykk at du ikke klarer få den ut av sprøyteposen. 

Sarah Bernard.


Disse laget og smakte jeg for første gang i fjor. Da jeg smakte på dem, rett etter dem var ferdig laget, syntes jeg ikke noe om dem. Men etter dem hadde vært i fryseren, og da jeg igjen smakte på dem mens dem enda var bittelitt frosene, fikk smaksløkene en helt annen pip. Himmelsk! Så etter min smak, er dem best når dem har fått stått og "godgjordt" seg i fryseren noen dager. 
Uansett, disse anbefales på det varmeste! 
Av denne oppskrifta får du ca 18-20 stk... selvfølgelig alt etter om du lager dem små eller store.





 Mandelmakroner:
250 g mandler
3 dl melis
2 eggehviter


*Mandlene finmales, helst på mandelkvern. 
*Pisk eggehvittene stive 
*Bland de malte mandlene med melisen. 
*Bland så blandingen forsiktig inn i eggehvitene. 
*Legg 1 ts med røre på bakepapirkledd stekeplate 
*Røra blir tykk, så jeg bruker ta 1 ts røre og trille det forsiktig til en liten ball i hånda. Deretter trykker jeg ballen forsiktig ned så den blir flat.  
*Stek mandelmakronene midt i ovnen ved 200°C i 10 min. 

 Sjokoladekrem: 
150 g smør
1,5 dl melis
2 eggeplommer 
2 ts kakao
2 ss vann 

 *Rør smør og melis sammen.
 *Tillsett eggeplommer.
 *Rør i 2 ts kakao og 2 ts vann.
 *Når makronene er helt avkjølte, kan du sprute på sjokladekremen med en sprøytepose. 
*Når alle makronene har fått sjokoladekrem, settes de i fryseren, slik at de blir helt gjennomfrosene. 
*Det er viktig at kakene er frosne før de dyppes i den smeltede sjokoladen, så unngår du at smøret i sjokoladekremen smelter og blander seg med glasuren.

 

Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
3 ss delfiafett

*Smelt sjokoladen og delfiafettet over vannbad; ha sjokoladen og fettet i en kasserolle eller stålbolle, og sett bollen oppi en kasserolle med varmt vann.
*Det er viktig at du har lav temratur på vannet når du smelter sjokoladen, ca 40 grader. Dette for å unngå at sjokoladen brenner seg og blir klumpete. 
*Når sjokoladeblandingen er smeltet helt, dypper du kakene nedi sjokoladen, slik at det dekker sjokoladesmøret og litt av bunnen.

 *Oppbevar dem helst i fryseren, men dem holder seg lenge i kjøleskap.
*Disse tiner raskt når du tar dem ut, og etter min smak er dem best mens dem enda er bittelitt frosene.


Klare for en tur i fryseren, før de får sjokoladetrekk.

.

fredag 7. desember 2012

Tynnlefse.

Har for første gang i år prøvd meg på tynnlefse. Jeg har i mange år tenkt å prøve meg på tynnlefser, men det har bare blitt med tanken. Men i år kokte jeg, svigermor og min svigersøster, hodene sammen og hoppet i tynnlefsebakinga. Må si jeg ble overrasket over hvor enkelt det var å lage disse og dem ble jo i tillegg kjempegode! Det som tar litt tid, er kjevlinga og smøringa, men det er absolutt verdt strevet! Så nå tror jeg det blir en tradisjon hvert år fremover med tynnlefsebaking!



Til 32 leiver (lefser) trenger du:

4 egg 
2 kopper sukker
3 dl fløte
7 dl h-melk
2 ss bakepulver
1,7 kg hvetemel



*Romtemperer alle ingrediensene. 
*Pisk egg og sukker til eggedosis.
*Bland fløte og melk.
*Bruker du kjøkkenmaskin, bytt til k-vispen etter du har pisket eggedosisen.
*Ha i bakepulver i eggedosisen.
*Spe så på med fløtemelken og melet vekselsvis inn i eggedosisen.
*Når deigen begynner å bli litt tykk, bytt til eltekroken og bland inn videre resten av melet.
*Ikke elt deigen for lenge, da kan lefsene bli seige. Elt kun til alt er blandet sammen.
*La deigen hvile kaldt til neste dag.
*Del deigen opp i 32 emner og trill dem ut til boller.
*Kjevle ut til en tynn-tynn lefse, ca like tynn som et flatbrød. Husk å ha nok mel på bordet når du kjevler ut.
 *Stekes kun på ene siden på en takke, til lefsa begynner så vidt å få en gylden farge på stekesiden.
*Når lefsene er avkjølt, bløt dem kun på stekesiden og legg et fuktig kjøkkenhåndle mellom hver lefse.
*Ikke legg lefsene oppå hverandre når du har fuktet dem, uten å ha et fuktig håndkle i mellom, da vil dem klistre seg til hverandre.
*Smør så lefsene med smørkrem på den ikke-stekte siden, brett inn to av kantene inn mot midten.
*Smør gjerne et tynt lag smørkrem på ene brettekanten, før du bretter den i to igjen.







Smørkrem:

500 g romtemperert smør
600 g melis
2 ts vaniljesukker
*Rør alt sammen, til kremen blir hvit


tirsdag 4. desember 2012

Myk pepperkake.

Hva er vel jul uten duften av krydder i hele huset? Fantastisk!
Da jeg prøvde denne oppskrifta for første gang, fikk jeg bakoversveis og hakeslepp over den enorme sukkermengden som skal være i. Jeg tenkte at dette blir veldig søtt og kvalmende, men tro meg, denne kaka blir ikke supersøt og uspiselig. På grunn av mengden krydder, forsvinner den oversøte sukkersmaken.
Et glass iskald melk til denne krydderkaka, er bare prikken over ien! Enjoy!



Til 3 brødformer: 
6 egg
750 g sukker
450 g mel
3 ts bakepulver
4 ½ dl melk
3 ts kakao
5 ts kanel
5 ts nellik
4 ts ingefær
2 ts kardemomme
1 ts pepper
1 ts vaniljesukker
1 ½ dl smeltet smør


*Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
*Bland det tørre og sikt det, så det blir fri for klumper.
*Bland inn det tørre vekselvis med melken i eggedosisen.
*Ha i smeltet smør til slutt
*Fordel røren i 3 godt smurte- eller bakepapirkledde brødformer (2 liters).
*Stekes på 150 grader , nederste rille, ca 1 time.
*Avkjøles på rist. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...